Pandemi süresince 100′ ün üzerinde online eğitim, seminer, toplantı vb. organizasyona gerek dinleyici gerek anlatıcı olarak katıldım.
Bu organizasyonlarda beni en çok şaşırtan durum katılımcıların çeşitli gerekçelerle kendilerini gizleme oranlarının (kameralarını kapalı tutma düşüncesinin) olduķça yüksek olmasıydı.
Organizasyonlarda her türlü sosyo kültürel yapıdan veya kariyer basamağından katılımcı bulunmasına rağmen (kendi tuttuğumuz istatistiğe göre) etkinliklere kamerası açık katılanların sayısı ortalama % 2 civarlarındaydı.
Katılımcıların online platformalarda tek taraflı iletişim kurmayı tercih etmesi düşündürücü olmalı diyerek bunun psikolojik temellerini anlayabilmek ve yorumlayabilmek üzere bir bilimsel araştırma başlattım, çok yakında sonuçlarını sizlerle paylaşacağım.
Bilimsel olmayan basit araştırma sonuçlarımıza göre en fazla gerekçenin “ev halimi kimsenin görmesini istemiyorum” şeklinde aktarıldığını gördük.
İnsanların büyük çoğunluğu bu tür organizasyonlara başkalarının kendileri için hazırlanması gerektiğini, bunun normal olduğunu ama kendilerinin mazeretlerinin kabul edilmesi gerektiğini belirttiler.
Fakat durumu neden normal veya onemli bir iş toplantısı/eğitimi gibi görmediklerini açıklamakta zorlandılar.
Yani karşılıklık ilkesi aynı ilişkilerimizde olduğu gibi burada da pek çalışmıyordu.
Bu durumun birden fazla psikolojik altyapısı var. Bunlara bir sonraki yazımda ayrıca değinmek istiyorum.
İletişim iki kişiliktir. İletişimin unsurları açısından (beden dili, ses, temas, kelimler vb) eşit şartlarda olan iletişim, en etkili ve karşılıklı mutluluk verici iletişim biçimidir. Taraflardan biri karşılıklılık ilkesini bozarsa diğer taraf için birlikte olmak eziyete dönüşür isteklilik kaybolur.
Sadece online platformlarda değil tüm iletişiminizde bu konuyu önemsemek iletişiminizi daha kaliteli ve medeni bir boyuta taşır ve sizi besler.
Araştırma sonuçları netleştiğinde kendimizi anlama yolculuğumuzla ilgili devam edeceğim. Spotify ve youtube üzerinden erkancifte yazarak sizde konularımı takip edebilirsiniz.
Sevgiyle
Uzm. Klinik Psikolog Erkan ÇİFTE