Hayvan destekli tedavi (HDT) giderek popülerleşmeye başlayan bir tıbbi ve ruhsal tedaviye ek bir yöntemdir. HDT, süreci kolaylaştıran ve hızlandıran ek bir uygulama olarak tanımlanmaktadır. Hastanın fiziksel ve ruhsal iyileşmesini sağlamak adına yurtdışında eğitim almış köpeklerle birlikte vakit geçirdikleri bilinmektedir. Yurt dışında yapılan bu yöntemler ülkemizde yaygın değildir.  Hayvan destekli tedaviye verilen önem insanın iyilik hali üzerine olan olumlu yönde etkilerinin olmasıdır. Yurt dışında yapılan uygulamalarda yasal alt yapı gerektiren “services dog” uygulamaları bulunmaktadır. Böylelikle özel olarak eğitilmiş köpekler insanların fiziksel ve ruhsal olarak iyilik halini arttırmak amacıyla tedavilerine ve yaşamlarına yardımcı olmaktadır.

Yapılan araştırmalara göre yaşlı bireylerin hayatında evcil hayvanların etkileri üzerine bulunan sonuçlarda depresyonun azaldığı ve hayvanların varlığı sayesinde yalnızlık duygularında azalma görülmektedir. Evcil hayvan bakımı sosyalliği olumlu yönde etkilediği

aynı şekilde yine evcil hayvanların yatıştırıcı etkisinin olduğu araştırmalar tarafından bulunmuştur.  Çocuklarda ise otizm, davranım bozukluğu, saldırganlık ve özgüven düşüklüğü gibi durumlarda çocuğun psiko-sosyal ve fiziksel olarak HDT’nin olumlu sonuçlarının olduğu görülmektedir. Yapılan çalışmalarda yetişkinlerde görülen depresyon, sosyalleşememe, yalnızlık gibi durumlar HDT ile olumsuz etkilerinin azaldığı görülmektedir.

Uzm. Psikolog Erkan ÇİFTE & Psikolog Aleyna Cambazoğlu

Sohbeti Başlat
Bize Ulaşın
Merhabalar,
Nasıl yardımcı olabiliriz ?